Barion Pixel

D-vitamin a bőrvitamin

A D-vitamin a legérdekesebb vitamincsoportunk. Napozás vagy szolizás? Mennyi a sok és mennyi a kevés? Mit okozhat a hiánya? Kattints!

Csökken a nappalok hossza, növekszik az éjszakáké. Van, hogy viharfelhő, de néha köd is szinte egész nap eltakarja a napot. Az, amiből a nyáron rengeteg volt, most vészesen kevés. Ez nem más, mint a legfontosabb vitalitást fokozó vitaminunk, a D-vitamin.

A szóban forgó vitamint szervezetünk saját maga állítja elő napfény hatására. Emiatt hazánkban a lakosság D-vitamin-szintje rendszerint az ősz és a tél fordulóján már nagyon alacsony. Ennek oka, hogy a D-vitamin zsírban oldodó, illetve ott is raktározódó vitamin, amit a test a napfénnyel szintetizálva állít elő! A többi, szintén nagyon fontos vitamint nem feledve, a kis bevezető után rátérhetünk a témánkra!

A d vitamin-család:

A D-vitamin az egyik, ha nem a legérdekesebb vitamincsoportunk. Rokonságot mutat a hormonokkal, egyfajta előhormon. A kalciferol egy összefoglaló név, amely alatt kétféle vitamint értünk: a D2– és a D3-vitamint. A D2-vitamin, vagyis az ergokalciferol a növényi eredetű elővitaminból, az ergoszterinből keletkezik ultraviola (UV-B) sugárzás hatására. A természetben előforduló D-vitaminok többsége a D3-vitamin, azaz a kolekalciferol, amely az állati eredetű 7-dehidro-koleszterin elővitaminból alakul ki napfény vagy mesterséges besugárzás hatására. Az emberi bőr felszínét érő napsugárzás következtében szintén ebből az elővitaminból képződik a D3-vitamin. A két vitamin biológiai értéke a szervezetünk számára azonos, ugyanakkor a D3-vitamin biológiai hatását tekintve aktívabb a D2-vitaminnál, vagyis a szervezet számára legjobban felhasználható formája a D3-vitamin.

Már szintetikus úton is előálítható a D-vitamin! Lány kapszulával a szájában.S, hogy mi köze a hormonokhoz?

A D-vitamin nemcsak azért páratlan, mert a napfény, pontosabban az UV-B sugárzás hatására a bőrünk is elő tudja állítani, hanem azért is, mert ezután a szervezetünk képes a kalcitriol nevezetű hormonná alakítani. Ez a folyamat a májban és a vesében játszódik le egy-egy, hidroxilációnak nevezett lépésben. Kedvező élettani hatásait a D-vitamin főképp ezen a hormonon, a kalcitriolon keresztül fejti ki. Ez a sejtszintű hormonhatás elsőrendűen a bélrendszerre, májra, vesére, valamint a csontokra fejt ki hatást. Elmaradása az immunsejteken, a váz-, és simaizomsejteken, valamint több endokrin szerv sejtjein ront a legtöbbet. Ez a hírhedt angolkór tünetegyüttese!

Továbbá a D-vitamin hiánya miatt csökken a szervezet védekezőképessége, ami miatt légúti megbetegedések alakulhatnak ki. Jellemző még az érelmeszesedés, szívbetegségek, elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség és számos egyéb krónikus betegség. A legsúlyosabb a daganat, illetve autoimmun és allergiás megbetegedések. Esztétikai szempontból nem elhanyagolandó a fogak állapotának romlása, valamint a fogszuvasodás. De jelentősen csökkentheti a termékenységet, a potenciát, valamint depressziós állapot léphet fel!

Mennyi az annyi?

A D-vitamin mennyiségét úgynevezett Nemzetközi Egységben (NE) adják meg. 200 NE=5 mikrogramm. A hivatalos állásfoglalás szerint 3 éves korig kötelezően ajánlott a D-vitamin pótlása. Azon belül is a szervezet számára legfontosabb a D3-vitamin, amit természetes úton ,,szedhető fel”. A felnőttek esetében a korábbi napi ajánlott D-vitamin mennyiség 1500-2000 NE egység. Ennek azonban duplája is szedhető fertőzéses időszakban, vagy ha az immunrendszer erősítésére van szükség, mert valaki beteg. A gyermekek számára 400 egység az irányadó mennyiség, de ezt túllépni sem jelent kockázatot. Tizenéves korban napi 1000 egységnyi vitaminra is szükség lehet. Bár természetes úton szinte lehetetlen túladagolni, ritka esetekben, betegségeknél, szervátültetésnél előfordulhat. Ez napi 50 ezer NE-t jelent. Ha ez bekövetkezik, akkor hányinger, hányás, hasmenés, gyomorpanaszok, és a vese károsodása lép fel a magas kalciumszint miatt.

Jó tanács: A D-vitamint magnéziummal együtt érdemes szedni, kb. napi 400 mg-ot!

A 22-es csapdája: a természetes és a mesterséges napozás!

Bár már feltalálták a szintetikus úton létrehozható D-vitamint, a naptejek és különféle krémek is elterjedtek, amelyek értelemszerűen csökkentik a napfény-felvétel hatékonyságát. Továbbá a szoláriumozás csak elhanyagolható mértékben használ, más szempontból pedig kifejezetten káros! Szerencsére kétségbe esnünk nem kell, hiszen számos konzerv és étrendkiegészítő tartalmazza a vitamint és mindössze napi 30-40 perc a Nap alatt elegendő. Így, ha kint vagyunk a szabadban tavasztól őszig, akkor jó eséllyel az őszi és téli, borongósabb hónapokat is kibírjuk.

Esetleg ezekben a hónapokban próbálkozhatunk az ergokalciferolban gazdagabb ételek fogyasztásával!  Nagyobb mennyiségben ezt az élesztő, néhány gombafaj (vargánya) és az anyarozs tartalmazza. Állati eredetű D2-vitamint pusztán néhány halmájolaj-féleség (lazac, tonhal, tőkemáj), illetve a tej és a tojássárgája tartalmaz.

Tehát ki a szabadba, amíg lehet és figyeljen mindenki a D-vitamin szintjére!

LEGKERESETTEBB TERMÉKEINK

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Neked milyen a potencia szinted?
Tudd meg szükséged van e potencianövelőre vagy immunerősítőre!

Töltsd ki a villám kvízd most és e-mail-ben értesítünk az eredményről!

Szólj hozzá

Töltsd le Te is ingyenesen a Káma-szutrát:
Szerelmi technikák szeretőknek

Kámaszutra e-book pdf termék

Küldjük e-mailben:

Ez a weboldal „cookie-kat” más néven „sütiket” használ.