Barion Pixel

Tabutéma: a menopauza

tabutéma a menstruáció, menopauza

Mi is az a menopauza?

A menopauza jelentése az utolsó menstruáció. Elnevezése lehet még az úgynevezett változó kor. Ez egy természetes biológiai állapot, amit legszabatosabban a termékenység végeként szokás magyarázni. Ennek jelei nem pusztán a korosodás, hanem egyéb élettani tünetei is jelentkeznek a menopauzát megelőzően. A változó kort megelőző néhány év során a vérzések általában rendszertelenné válnak és több hónapos kimaradások fordulhatnak elő. A kimaradások hossza jelentősen növekedhet! A menopauza akkor válik biztossá, ha egy év elteltével sem jelentkezik új menstruáció.

Sajnos előfordul, hogy bizonyos nők előbb kezdik meg a menopauzát, mint mások. Ekkor beszélhetünk a korai menopauzáról!

A változó kor tüneteit alapvetően két csoportba oszthatjuk: testi, illetve lelki vagy pszichés jellegű. A lelki jellegű megterhelést elsősorban maga a menopauza megítélése, illetve megélése jelenti. Előfordul ugyanis, hogy a menopauzát a nők közül sokan a szexuális életük végével azonosítják. Érdemes kiemelnünk, hogy erről szó sincs! Sőt, a nőiességen sem esik csorba! A női test biológiájának természetes működési változásait összekötni valamiféle öndegradációval egy olyan spirálba lökhet, ahonnan csak terápiákon keresztül vezet a kiút! Semmi gond sincs, ha a menopauza megrázkódtatásként ér, de tudatosítanod kell magadban, hogy az életed még koránt sem ért véget.

A testi tünetek a következők.

A menopauza többnyire 48 és 52 éves kor között alakul ki. A petefészek aktivitása már a változó kor kezdete előtt, a 30-as életévek végén csökkenni kezd, egyre kevesebb ösztrogént és progeszteront termel a női ciklus során, egyre kevesebb tüsző érik meg havonta, és a petesejt kiszabadulása egyre kiszámíthatatlanabbá válik. A menstruáció jellege is megváltozhat, rövidebb vagy éppen hosszabb lesz, erőteljesebb vagy kevésbé erőteljes, gyakoribb vagy ritkább. A menopauza előtt a vérzések rendszertelenné válnak, nagyon ritka, hogy az utolsó menstruációt megelőzően minden hónapban legyen vérzés. A termékenység ezekkel a változásokkal párhuzamosan csökken. Már az utolsó menstruációs vérzés előtt jelentkeznek a hőhullámok és alvászavar, amelyeket érzelmi labilitás és rossz közérzet kísér. Az utolsó vérzés után évekkel később jelentkezhet hasi elhízás, hajritkulás, fanszőrzet megritkulása. Leglátványosabb a hüvelyi szárazság, illetve a mellek megereszkedése.

A menopauza témájába illeszekdik az úgynevezett klimax. Ez eredendően egy periódus, ami a változó kor tüneteit írja le az utolsó menstruációt megelőző, illetve az azt követő időszak periódusában. A klimaktérium, vagyis röviden a klimax posztmenopauzális időszakában a termékenység végleg leáll.

Miért tabutéma?

Az Ipsos 2022-es, globális menopauzaattitűd-felmérése alapján a magyar társadalom tagjai feszélyezve érzik magukat, ha a menopauza szóba kerül. A felmérésen, ez év nyarán, 33 országban kérdeztek meg több, mint 22 ezer embert a témáról. A felmérésben Magyarország teljesített a legrosszabbul. A megkérdezettek 51 százaléka feszeng, 27 százaléka semleges és 22 százaléka érzi magát komfortosan, marad a komfortzónáján belül, ha a változó kor szóba kerül. A felmérés ezen túl azért is meglepő, mert olyan súlyos és megosztó témák sem számítanak ennyire tabunak, mint a politika, anyagi helyzet vagy a rák.

Ennek okai az általános szemérmességen túl, a szexuális edikáció rendkívül hiányos volta. A különféle nemi betegségekről való beszámolás mellett, sokszor elfeledkeznek beszámolni a férfi és nő testének biológiai változásairól, annak különbségeiről! Továbbá a generációs szakadék egyre csak növekszik, így a tudást a testiségről, a szexuális együttlétről már sokaknak kínos átadni. Ezzel szemben a tabusítás egy végtelenül egyszerű eszköz, szőnyeg alá söprés. Sokan elfeledkeznek róla, hogy a szexualitás is egy kulturális jelenség, amihez a hozzáállás javítását elsősorban az edukáción keresztül teremthetjük meg.

A tabu másik káros mellékhatása a tájékozottság alacsony szintje. Nemzetközi átlagban a férfiak 40 százaléka, a nők 66 százaléka állítja magáról, hogy tájékozott. A felmérésből kiderül még, hogy a magyar, svéd, illetve holland férfiak tudásszintje 30, 26, illetve 25 százalék, ami egyértelműen túl kevés. A társadalmi tabusítás mellett gondot jelent, hogy a nemek ennyire kevéssé ismerik egymást ebből a nézőpontból!

Végül a tabusítás sajnos azt vonja maga után, hogy a tévhitek kerekednek felül a tudományos észérveken. Kevesebben fordulnak professzionális szakemberekhet, ami miatt növekedik többek között a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Továbbá a különféle hormonterápiák valós kockázataira sincsenek felkészítve az menopauza korába kerülő hölgyek. Mert senkinek sem kéne rosszul éreznie magát az öregedés miatt, még akkor sem, ha a mai felgyorsult világunk a fiatalságot és az aktivizmust preferálja. A biológiai óra nem állítható meg vagy fordítható vissza; ugyanakkor bárki képes lehet befolyásolni a közérzetét és – bár kisebb mértékben – a kinézetét!

LEGKERESETTEBB TERMÉKEINK

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Neked milyen a potencia szinted?
Tudd meg szükséged van e potencianövelőre vagy immunerősítőre!

Töltsd ki a villám kvízd most és e-mail-ben értesítünk az eredményről!

Szólj hozzá

Töltsd le Te is ingyenesen a Káma-szutrát:
Szerelmi technikák szeretőknek

Kámaszutra e-book pdf termék

Küldjük e-mailben:

Ez a weboldal „cookie-kat” más néven „sütiket” használ.