Barion Pixel

Mi is az az óvszer?

óvszer koton gumi

Az óvszer az egyik, ha nem a legbiztonságosabb védekezés a férfiak számára! Kiváncsi vagy, hogy miért olyan hatékony a köznyelvben kotonnak vagy guminak becézett darab? Akkor jó helyen jársz!

Az óvszer, definíció szerint egy egyszer használatos eszköz, amelynek célja a fogamzás megakadályozása, illetve a nemi betegségek elleni védelem. Az óvszer fogamzásgátlásának alapja, hogy megakadályozza az ondónak a hüvelybe jutását. A nemi betegségek ellen pedig az anyagának áteresztőképességének a minimálisra csökkentése jelenti a védelmet.

Eredete?

Az óvszer eredete a múlt homályába vész, nemkülönben annak anyaga. Valószínűleg az ókortól kezdve védekeztek már hasonló módon az emberek. Továbbá több, mint valószínű, hogy az anyaga valamilyen természetes anyagból készült; leggyakrabban állati bélből! Amióta az emberiség tisztába jött a nemi betegségekkel, a védekezés felértékelődött. Mivel az adott korban az egyetlen fogamzásgátlási módszer a megszakított közösülés volt, így adta magát az óvszer használata, hiszen ezzel mind a nemi betegségek, mind a nem kívánt terhességek elkerülhetőek lettek.

Valamikor a felvilágosodás után, a készítők elkezdték az óvszer falát vékonyítani, hogy kényelmessé váljon és népszerűbb termék lehessen. Juhbél, macskahólyag és disznóbőr, esetenként a kígyóbőr vált alapanyaggá. Végül az állati megoldásokat ad acta tette a gumiipar felfejlődése a XIX. század közepén. Napjainkban pedig a mesterségesen előállított gumi vált egyeduralkodóvá!

Természetesen az allergiások számára elérhető még a poliuretán, illetve a polizoprén szintetikus úton előállított óvszere!

Gyártása?

A mai kor modern óvszerei már latexből – ami egy últravékony természetes anyag – vagy poliuretánból – fentebb említett termoplasztikus műanyagból – készülnek. A világ legismertebb gumija a durex. A latexet már a gyártási folyamatok elvégzése előtt teljes körű minőségellenőrzésnek vetik alá. Majd jön a vegyítés, amikor stabilizátorokat, tartósító- és vulkanizáló szereket adnak hozzá.

A következő szakasz a merítés. Itt a masszát állandó hőmérsékletű tartályokba öntik, és ebbe az alapanyagba merítik az üvegből készült formákat, melyekre vékony latex réteg rakódik. Ezt követően steril levegővel megszárítják a bevonatot, majd ismét merítik, szárítják, és peremet alakítanak ki rá. Ezután a formákon maradó termékek vulkanizálódás céljából speciális kemencén haladnak keresztül, s az ismételt áztatást követően nagynyomású vízsugárral eltávolítják az óvszereket a formákról. Végül jön a szárítás.

A mai rendkívül finom gyártási lehetőségek miatt az óvszer 99%-os védettséget nyújt a nemi betegségek ellen és csaknem 100%-ban gátolja a fogamzást!

A kondom rendkívüli népszerűségét a felhasználók körében az magyarázza, hogy rendkívül egyszerű felhelyezni. Ugyanakkor az egyszerhasználatossága miatt többen a viszonylagos drágaságát magyarázzák, ami érthető több okból is. Először is a piacon megjelentek különféle női felhasználású védekezések úgy, mint a pesszárium, spirál és tabletta. Másodszor sokan panaszkodnak az érzékiség tompulására is.

női óvszerKevésbé ismert az úgynevezett női óvszer.

Ez hasonlóan működik, mint a férfiak számára gyártott termékek. Adott egy 15-20 cm hosszúságú, nagy szakítószilárdságú, vékony műanyag, ami lehet polietilén vagy poliuterán. Az óvszer két végén különböző átmérőjű gyűrűk helyezkednek el, amelyek közül a nagyobb a szeméremajkakat támasztja meg, a kisebb pedig a hüvelyben helyezkedik el, egy pesszáriumhoz hasonlóan. Előnye, hogy alkalmazhatósága nem függ a pénisz merevségétől. Továbbá gyakorlatilag bármikor felhelyezhető!

Mire figyeljünk óvszerhasználatkor?

Természetesen a megfelelő felhelyezés a legfontosabb. Ugyanakkor van itt még pár hasonlóan fontos dolog. Például mindig ellenőrizzük, hogy a csomagolás sérülésmentes-e, ugyanebből kifolyólag nem szabad ollóval vagy késsel nekiállni kibontani a csomagolást. Sőt, bizonyos sikosítók összetevői károsíthatják a kondom anyagát.

Szintén hasznos tipp, ha a gumit nem a zsebben vagy a pénztárcában tároljuk. A guminak az ideális a száraz, hűvös és sötét hely. Továbbá fontos, hogy mindig képben legyünk a szavatossággal is: mivel az anyaga idővel bomlik, ezért veszít a hatékonyságából és rugalmasságából. Az eltarthatósága fajtaspecifikus, de általában 1 és 5 év között van.

Szerencsére az óvszer mára semmit sem vesztett a védelmi képességeiből, ráadásul rengeteg fajtája elérhető; éppen ezért ne féljünk használni!

LEGKERESETTEBB TERMÉKEINK

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Neked milyen a potencia szinted?
Tudd meg szükséged van e potencianövelőre vagy immunerősítőre!

Töltsd ki a villám kvízd most és e-mail-ben értesítünk az eredményről!

Szólj hozzá

Töltsd le Te is ingyenesen a Káma-szutrát:
Szerelmi technikák szeretőknek

Kámaszutra e-book pdf termék

Küldjük e-mailben:

Ez a weboldal „cookie-kat” más néven „sütiket” használ.